Gestió de l’aigua a Mallorca

D’on surt  l’aigua que empram?

Dels aproximadament 210 Hm3 (any 2006) d’aigua que s’empren a Mallorca  gairebé el 75% prové d’aigües subterrànies, un 10% de dessaladores, un 11% d’aigües regenerades (provinents d’estacions de depuració),  i un 3% d’aigües superficials (embassaments, aigua de pluja). No tot és consum final. Un volum mitjà del 28% es perd per les canalitzacions  abans d’arribar al destí programat.*

*Dades proposta de Pla Hidròlogic Illes Balears 2011 (PHIB), corresponents a l’any 2006.

Sabem que els darrers anys la producció d’aigua dessalada ha baixat molt  i que se contrarresta amb més extraccions dels aqüífers (surt més barat).

Cada any es fan entre 300 i 400 pous nous

Amb que es gasta l’aigua?

L’ús que se’n fa per sectors és el següent: un 67% és per usos urbans (ja sigui a ciutats, pobles i urbanitzacions, o a les prop de 50.000 vivendes que es troben disperses a sòl rústic i que s’abasteixen de pous), un 28% es destina a l’agricultura i la ramaderia, prop d’un 4% s’empra per regar els golfs de l’illa i no arriba a un 1% és per ús industrial.*

*Dades PHIB, corresponents a l’any 2006

Com estan els aqüífers de l’illa?

S’extreu aigua d’aqüífers subterranis dispersos per tota l’illa. El nivell de l’aigua a tots ells ha baixat bastant en els darrers 20 anys, tot i que, després de tocar fons a mitjan anys 90, a partir de l’any 2000 s’observa una recuperació en la majoria d’ells (no als d’explotació intensiva com Felanitx o Calvià), degut a l’increment de les pluges. El nivell d’extraccions ha augmentat progressivament: de 116 Hm3 que s’extreien el 1998, es va passar a 142 Hm3 el 2007, en una pujada lenta però continuada, corresponent amb l’augment de població*.

Degut a la sobreexplotació molts estan salinitzats a causa de la intrussió marina (on s’extreia aigua dolça, ara surt salobre, amb més de 5000 mg/l de clorurs). Ens referim especialment als costaners com per exemple Pont d’Inca, Na Burguesa, aqüífers de la depressió de Campos i Marina de Llevant, entre molts altres . Als aqüífers de la zona del Pla d’Inca i Sa Pobla  i alguns de Migjorn els problemes són d’excés de nitrats (més de 50mg/l) **.  Quasi tots els aqüífers tenen connexió amb la mar i per tant existeix el perill d’intrusió marina. Hi ha un aqüífer que té recàrrega artificial, que és el de S’Estremera, a Bunyola, que reb aigua de Sa Costera, pel trasvassament que es va fer el 2008.

*Dades de l’Informe de Sostenibilitat UIB http://www.uib.es/ost/estudi/index.html

**Dades anys 2006-07 ABAQUA

Veure dades detalaldes dels aqüífers (masses d’aigua) al web del Portal de l’Aigua: http://dma.caib.es/sacmicrofront/contenido.do?mkey=M0808011112185729323&lang=CA&cont=22869

I les dessaladores?

Les primeres dessaladores varen ser la de la Badia de Palma i la de Calvià. De 2004 a 2008 es varen construir 2  de noves, concretament a Andratx i Alcúdia. La d’Andratx, tot i estar acabada, no està en funcionament (però  té despeses econòmiques de manteniment). La d’Alcúdia pràcticament no s’empra tampoc.

El volum d’aigua dessalada ha baixat des de l’any 2005, amb prop de 23 Hm3 a 1Hm3 l’any d’aigua dessalada l’any 2010.

Entre quines zones de Mallorca es poden fer trasvassos?

Ara mateix Calvià i Andratx estan rebent aigua dessalada de Palma. De Palma hi ha una arteria també que la uneix amb Alcúdia, passant per l’aqüífer de S’Estremera. A aquesta artèria artificial arriba aigua de l’embassament de Cúber i de sa Font de Sa Costera. Des d’Inca s’ha instal.lat una tuberia que conecta amb Maria de la Salut. La idea que es tenia prevista era des de Maria, continuar la canalització fins a Manacor i d’allà fins a Campos, per així tenir l’illa bastant conectada.

Estat de la depuració d’aigües a Mallorca

….

Quins operadors públics i privats hi ha a Mallorca?

Els privats són sobretot dos grans operadors, SOREA(filial d’AGBAR, que està participada de la primera multinacional del món en gestió d’aigua, SUEZ) i Aqualia (que és del grup FCC, participat per Veolia, la segona multinacional mundial).

SOREA gestiona l’aigua a: Calvià, Inca, Santanyí, Binissalem, Santa MArgalida i Muro.

Aqualia ho fa a: Sóller i Llucmajor

Després tehim també concessions fetes a empreses més petites com GESBA a Andratx. Pots consultar el gestor del teu poble en aquest document oficial del Govern de les Illes Balears (que esperam actualitzar en les pròximes setmanes):

Mapa subministradors aigua Balears

Els contractes de concessió d’aigües 

Deixa un comentari